bannerki

środa, 21 grudnia 2016

Makowiec wytrawny



Znakomita odmiana tradycyjnego makowca. Ciekawy smak wędzonej śliwki nadaje sos barbecue Folwark.



Składniki:
płat ciasta francuskiego
mak (mielony) ok 240 g
orzechy włoskie ok 50 g
cukier trzcinowy
jajko
sos barbecue Folwark

Wykonanie:

Piekarnik nagrzać do 220 stopni (góra/dół).

Orzechy włoskie posiekać, dodać do maku i wymieszać z sosem barbecue Folwark tak, żeby stworzyć jednolitą masę. Doprawić w razie potrzeby cukrem trzcinowym.

Na płat ciasta francuskiego nałożyć równą warstwę masy makowej. Zawinąć. Wierzch posmarować (roztrzepanym) jajkiem.

Wstawić do piekarnika i piec około 12, 14 minut aż się zarumieni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz