bannerki

środa, 6 lipca 2016

Pomidor faszerowany mięsem mielonym


Pieczony pomidor faszerowany mięsem mielonym doprawianym sosem do pizzy Folwark i ziołami jest doskonałą propozycja na obiad.

Składniki:
sos Folwark do Pizzy Folwark
1 duży dojrzały pomidor
15 dkg mielonego mięsa wieprzowego
1 ząbek czosnku
1 cebula dymka
1 łyżeczka posiekanej bazylii 
1 łyżeczka posiekanego oregano
sól, pieprz
1 łyżka startego sera (najlepiej mozzarella)
oliwa do wysmarowania formy do pieczenia

Wykonanie:

Pomidora myjemy i osuszamy. Odcinamy górną część wraz z głąbem. Za pomocą łyżki wycinamy cały miąższ z pomidora (tworząc coś na wzór gniazda). Miąższ kroimy w małą kostkę i odstawiamy na bok.

Rozgrzewamy łyżkę oliwy na patelni. Cebulę i czosnek siekamy, podsmażamy 2 minuty, dodajemy mięso, smażymy ok 5 minut. Dodajemy pokrojone pomidory, 2 łyżki 
sosu do Pizzy Folwark, zioła, sól, pieprz i dusimy pod przykryciem ok 30 minut.

Rozgrzewamy piekarnik do 200 st. Pomidora układamy na wysmarowanej formie, faszerujemy sosem mięsnym, posypujemy startą mozzarellą. Zapiekamy 15 min.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz