bannerki

piątek, 12 października 2018

Makaron sojowy z tofu i sosem sambal


Doskonały makaron z tofu i nutą sosu sambal

Składniki:

100 g cienkiego makarony ryżowego, ugotowanego zgodnie ze wskazaniami
małe opakowanie tofu, pokrojone w kostkę
1 marchewka pokrojona w słupki
2 ząbki czosnku drobno posiekane
1 łyżeczka startego imbiru
1 papryczka chili drobno posiekana
sos sojowy 4 łyżki
ocet ryżowy 2 łyżki
sok z połowy limonki
łyżka oleju (wskazany olej kokosowy)
1 łyżeczka cukru trzcinowego
posiekany szczypiorek
1 łyżka sosu Folwark Sambal

Przygotowanie:

Rozgrzewamy olej na woku. Dodajemy czosnek i imbir, chwile smażymy. Dodajemy marchewkę, chili i smażymy przez 3 minuty, często mieszając. 

Dodajemy tofu, mieszamy, smażymy kolejne 2 minuty. Po tym czasie dodajemy makaron, sos sojowy, sos Sambal Folwark i cukier. 

Całość dokładnie mieszamy i smażymy przez minutę. Na koniec doprawiamy octem ryżowym i sokiem z limonki. Danie podajemy posypane szczypiorkiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz