bannerki

poniedziałek, 1 października 2018

Pikantny bakłażan pod jogurtem greckim



Doskonały bakłażan po grecku z pikantną nutą sosu sambal

Składniki
średni bakłażan
6 łyżek jogurtu typu greckiego
3 łyżki oliwy
3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
sól, pieprz
1 łyżka sosu Folwark Sambal

Przygotowanie:

Rozgrzewamy piekarnik do 250 C. Bakłażana kroimy w grubsze plastry, doprawiamy solą i pieprzem i sosem sambal. Pieczemy przez 12 min. Odstawiamy do ostudzenia i kroimy w paski. Upieczone kawałki bakłażana układamy w głębokim naczyniu.

W misce mieszamy jogurt z czosnkiem. Doprawiamy solą i pieprzem i polewamy bakłażana. Na koniec polewamy oliwą.  Serwujemy schłodzone


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz