bannerki

poniedziałek, 17 września 2018

Pulpety z cukinii


Doskonałe pulpety podawane z sosem Madziarów

Składniki:
szklanka kaszy kuskus
szklanka płatków owsianych
2 małe cukinie
1 czerwona cebula
1 jajko
2 łyżki oliwy z oliwek
sól, pieprz
natka pietruszki
sos Madziarów Folwark

Przygotowanie:

Kasze kuskus przygotuj wg wskazówek na opakowaniu. Przestudź.

Piekarnik nagrzej do 180 stopni.

Cukinie zetrzyj na tarce. Posól i odstaw na 30 minut, aby puściła wodę. Cebule pokrój w drobną kostkę. Natkę posiekaj.

Do cukinio dodaj kaszę, cebulę, natkę, oliwę i jajko. Dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj na jednolitą masę.

Z masy formuj dłońmi klopsiki (odciskając nadmiar wody). Każdego klopsika obtaczaj w płatkach owsianych. Układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz około 45 minut.

Podawaj z sosem madziarów Folwark

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz