bannerki

poniedziałek, 24 września 2018

Pikantna pasta z cukinii i ciecierzycy


Doskonała pasta do chleba z pikantnym sosem sambal.

Składniki
2 cukinie
½ szklanki suchej ciecierzycy (namoczonej i ugotowanej do miękkości)
3 łyżki pietruszki
2 łyżki soku z cytryny
½ ząbka czosnku przeciśniętego przez praskę
½ łyżeczki mielonego kuminu
¼ łyżeczki mielonej kolendry
szczypta chili
sól i czarny pieprz
1 łyżka sosu sambal Folwark

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Przekroić cukinie, ułożyć na blasze i piec przez około 20 minut do czasu, aż się zrumieni i będzie miękka.

Przełożyć do blendera, dodać ciecierzycę i zmiksować na gładką masę. Dodać przyprawy, sos, pietruszkę, sok z cytryny, czosnek. Wymieszać.

Schłodzić w lodówce. Podawać z chlebem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz