bannerki

piątek, 28 września 2018

Makaron sojowy z krewetkami


Doskonały makaron sojowy z krewetkami i pikantnym posmakiem sosu sambal

Składniki:
150 g ugotowanego makaronu ryżowego lub sojowego
10  krewetek najlepiej surowych oczyszczonych
1 łyżka drobno startego imbiru
2 ząbki czosnku, posiekane
papryczka chili drobno posiekana
1/2 czerwonej papryki
1 1/2 łyżki oleju najlepiej kokosowego
sól
2 łyżki sezamu
2 łyżki posiekanego szczypiorku
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
1 łyżka oleju sezamowego
1 łyżka sosu rybnego
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżka brązowego cukru
1 łyżka sosu Folwark sambal

Przygotowanie:

Makaron sokowy ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odmierzyć 150 g makaronu. 

Zetrzeć imbir i czosnek,. Paprykę pokroić na krótkie paski. W miseczce wymieszać sos sojowy, sok z cytryny i brązowy cukier

Na patelni podgrzać olej, włożyć imbir i czosnek i mieszając lekko zrumienić na umiarkowanym ogniu (około 1 minuty). Włożyć krewetki, doprawić solą i smażyć przez około 3 minuty co jakiś czas mieszając. Dodać papryczkę chili, paprykę oraz sezam, wymieszać. Dodać zawartość miseczki i wymieszać.

Po około minucie dodać makaron ryżowy i smażyć przez pół minuty.. Wymieszać z resztą składników na patelni, dodać szczypiorek, natkę, olej sezamowy i sos sambal. W razie potrzeby doprawić solą lub sosem rybnym. Wymieszać i podawać.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz