bannerki

środa, 19 września 2018

Fasolka po bretońsku z sosem sambal



Doskonała fasolka po bretońsku z nutą sambal

Składniki
50 dkg białej fasoli
20 dkg wędzonego boczku, pokrojonego w kostkę
20 dkg dowolnej kiełbasy
1 duża cebula pokrojona w kostkę
3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
2 łyżki przecieru pomidorowego
2 łyżki masła
1 łyżka mąki
sól, pieprz, słodka papryka, majeranek
2 łyżki sosu sambal Folwark

Przygotowanie:

Fasolę zalewamy 1 litrem zimnej wody i odstawiamy na noc. Następnie gotujemy przez godzinę w wodzie, w której się moczyła.

W między czasie na suchej patelni podsmażamy czosnek, następnie dodajemy cebulę i kiełbasę i smażymy aż składniki się zarumienią. Zawartość patelni przekładamy do garnka z fasolą i dusimy przez 15 minut. Dodajemy koncentrat pomidorowy, sos Folwark sambal i czosnek. Doprawiamy. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy. Zasmażkę przekładamy do fasoli, ewentualnie doprawiamy. 

Podajemy z pieczywem

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz