bannerki

środa, 22 sierpnia 2018

Zapiekany naleśnik z kiełbasą



Naleśnik z doskonałym farszem doprawianym sosem do pizzy Folwark. Doskonałe danie.

Składniki
10 dkg kiełbasy np. śląskiej pokrojonej w kostkę
1 cebula, drobno posiekana
1 papryka pokrojoną w kostkę
2 dojrzałe pomidory, sparzone, obrane ze skórki i pokrojone na kawałki
1 łyżka oleju
10 dkg tartego sera żółtego
sos do pizzy Folwark
sól, pieprz
masło do wysmarowania formy

Ciasto naleśnikowe
2 szklanki mleka
1 szklanka wody lekko gazowanej
2 jajka
2 szklanki maki
2 jajka
sól (do smaku)
1/3 szklanki oleju

Wykonanie:

ciasto naleśnikowe: p
rzygotować ciasto naleśnikowe mieszając ze sobą w blenderze wszystkie składniki. Odstawić ciasto na około pół godziny. Następnie usmażyć naleśniki na dużej patelni.

Farsz:
Rozgrzewamy olej na patelni. Dodajemy cebulę, chwile smażymy, następnie dodajemy kiełbasę i paprykę. Całość podsmażamy ok 5 min. Po tym czasie dodajemy pomidory, doprawiamy solą i pieprzem i dusimy przez 20 min. mieszając od czasu do czasu.

Nastawiamy piekarnik na 200c. Na każdy naleśnik nakładamy porcję farszu i zawijamy jak krokiet. Układamy na wysmarowanej masłem formie do pieczenia, polewamy sosem do pizzy Folwark i posypujemy serem żółtym. Pieczemy przez 15 min.

1 komentarz:

  1. Wygląda apetycznie! ;-)

    Zapraszam na mojego bloga! ;-)

    OdpowiedzUsuń