bannerki

poniedziałek, 13 sierpnia 2018

Pieczone sajgonki z ryżem i kukurydzą



Doskonała przekąska doprawiana sosem kebab gyros i podawana z sosem salsa mexicana Folwark


Składniki:
10 płatków papieru ryżowego
100 g brązowego ryżu
80 g (5 łyżek) kukurydzy konserwowej
1 pomidor
1 mała cebula
3 łyżki sosu Folwark kebab - gyros (łagodny)
1/2 łyżeczki curry
1/2 łyżeczki soli
sos Folwark salsa mexicana 
sos kebab gyros Folwark

Przygotowanie:

Ryż ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Do gotującego się ryżu dodać curry oraz sól. Kiedy ryż lekko ostygnie, wymieszać go z kukurydzą, pokrojonym w kostkę pomidorem, pokrojoną drobno cebulą oraz sosem kebab - gyros Folwark

Płatki papieru ryżowego namoczyć w ciepłej wodzie i położyć na desce. Na środek każdego z nich dać 2 - 3 łyżki farszu. Boki papieru ryżowego zawinąć do środka (na farsz), a następnie całość zwinąć w rulon.

Sajgonki piec 10 minut w nagrzanym do 200 stopni Celsjusza piekarniku.

Podawać z sosem salsa mexicana.

1 komentarz: