bannerki

środa, 29 sierpnia 2018

Gulasz z bakłażana po węgiersku






Doskonały gulasz doprawiany sosem madziarów, który nadaje pikantny smak. 


Składniki

1 bakłażan
2 łyżki oliwy
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
1 mała czerwona papryka
1 mała papryczka chili
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka świeżego tartego imbiru
1/2 łyżeczka mielonej wędzonej papryki
½ łyżeczka mielonej słodkiej papryki
1 puszka krojonych pomidorów
1 pełna łyżka sosu madziarów
kolendra

Przygotowanie:

bakłażana umyć i pokroić na 1cm plasterki. Posypać z dwóch stron drobną solą i odłożyć na ok. 30 – 40 minut, aż na bakłażanie zbierze się woda. Po tym czasie wytrzeć z wody i pokroić w kostkę.

W woku na oliwie podsmażyć imbir, po chwili dodać czosnek i pokrojoną w kosteczkę cebulę -poddusić.

Dodać paprykę i paprykę chili - pokrojone w kostkę. Smażyć przez około 5 minut co chwilę mieszając.

Dodać bakłażana. Smażyć przez ok. 10 minut.

Dodać sok z cytryny, doprawić paprykami w proszku i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Dodać pomidory oraz sos madziarów. Wymieszać i zagotować.

Przykryć i gotować przez ok. 12-15 minut aż bakłażan będzie miękki.

Ozdobić kolendrą.

1 komentarz:

  1. Ciekawe danie. Lubię takie warzywne gulasze. Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Warzywa psiankowate 2018! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń