bannerki

poniedziałek, 27 sierpnia 2018

Aromatyczna zapiekanka makaronowa



Doskonała zapiekanka makaronowa z sosem do pizzy Folwark

Składniki na 4 porcje
30 dkg makaronu Penne, ugotowane al dente
20 dkg mielonego mięsa wiperzowego
2 ząbki czosnku, drobno posiekane
1 cebula pokrojona w kostkę
100 ml sosu do pizzy Folwark
1 łyżka koncentratu pomidorowego
sól, pieprz, oregano, bazylia suszona
1 łyżka masła klarowanego
kilka łyżek mozarelli

Wykonanie:

Rozgrzewamy masło na patelni, dodajemy czosnek i cebulę, chwile smażymy (czosnek nie powinien się przypalić, dodajemy mięso, smażymy kilka minut. Dodajemy sos do pizzy Folwark, koncentrat pomidorowy i przyprawy. Mieszamy i dusimy pod przykryciem 20 min. Do sosu dodajemy makaron i dokładnie mieszamy.

Foremki do pieczenia napełniamy makaronem i posypujemy mozzarellą. Pieczemy przez 15 min w piekarniku nagrzanym do 180 C.


1 komentarz:

  1. Przyznam szczerze, że zawsze tego typu zapiekanki makaronowe robiłam metodą studencką czyli z resztek wędliny i sera oraz gotowym sosem ze słoika. Ciekawa jestem wersji z mięsem mielonym, bo do tej por, w połączeniu z makaronem, kojarzyło mi się tylko ze spaghetti.

    Pozdrawiam i zapraszam do siebie :)

    OdpowiedzUsuń