bannerki

wtorek, 3 lipca 2018

Zapiekanka z kaszanki z sosem czosnkowym


Doskonałe wykorzystanie tradycyjnej kaszanki. Idealne z sosem czosnkowym.

Składniki:
20 dkg kaszanki
opakowanie ciasta francuskiego
½ cebuli drobno posiekanej
łyżeczka kaparów odsączonych z zalewy
łyżeczka masła do wysmarowania formy
2 łyżki śmietany 18%
1 jajko
sól i pieprz
sos czosnkowy Folwark – 1 łyżka


Wykonanie:
Z ciasta francuskiego wycinamy płat wielkości naczynia do zapiekania (średnica około 12 cm, wysokość około 5cm)

Rozgrzewamy olej na patelni. Dodajemy cebulę, chwile podsmażamy, dodajemy kaszankę i kapary i smażymy na wolnym ogniu przez 3-4 minuty.

Do miski wbijamy jajko i lekko roztrzepujemy. Dodajemy śmietanę, sos czosnkowy Folwark, doprawiamy solą i pieprzem i mieszamy do uzyskania jednolitej masy.

Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Na spodzie układamy ciasto, następnie kaszankę. Całość zalewamy masą i i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 30 min.


Podajemy ciepłe.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz