bannerki

środa, 13 czerwca 2018

Sałatka z polędwicą z dorsza i sosem ziołowo musztardowym


Doskonała polędwica z dorsza na sałacie w towarzystwie sosu ziołowo musztardowego Folwark
to idealny posiłek na letnie dni.


Składniki:
polędwica z dorsza ok 200g
3 łyżki mąki
4 łyżki mleka
1 jajko
garść pokruszonych płatków kukurydzianych
mix sałat - opakowanie
świeży pomidor
pomidory suszone - kilka sztuk
1 mała czerwona cebula
garść prażonego słonecznika
sól, pieprz, 
łyżeczka soku z cytryny
sos ziołowo musztardowy Folwark

Wykonanie:

Rybę umyć i wysuszyć, doprawić solą i pieprzem, polać sokiem z cytryny i odstawić na godzinę do lodówki.
Przygotować ciasto: jajko połączyć z mlekiem dodać mąkę i ubić trzepaczką na jednolitą masę, dodać szczyptę soli. 
Rybę obtoczyć najpierw w cieście potem w pokruszonych płatkach. Smażyć na rozgrzanej patelni na złoty kolor. Zdjąć z patelni, odsączyć z tłuszczu.

Mix sałat ułożyć na półmisku. Na niej pokrojone pomidory, cebulę, rybę. Całość posypać prażonym słonecznikiem i polać sosem ziołowo musztardowym Folwark

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz