bannerki

piątek, 8 czerwca 2018

Sałatka z piersią kurczaka na liściach botwiny



Doskonała sałatka na letnie dni. Z dressingiem włoskim beztłuszczowym Folwark - nie tylko dla dbających o sylwetkę


Składniki:
liście z pęczka botwiny
1 pojedyncza pierś z kurczaka
pomidorki koktajlowe żółte
sezam biały
dressing włoski beztłuszczowy Folwark

Wykonanie: 



Kurczaka myjemy i dokładnie osuszamy, doprawiamy solą i pieprzem.

Przygotowujemy marynatę: Do miski wlewamy łyżkę oleju, dodajemy ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, szczyptę oregano, kurkumy, tymianku i słodkiej papryki. Składniki marynaty dokładnie mieszamy, dodajemy mięso, nacieramy i odkładamy do lodówki na 2-3 h. 
Rozgrzewamy piekarnik do 200 C. Zamarynowaną pierś układamy na blaszce do pieczenie i pieczemy przez ok. 25 min. Po ostygnięciu, kroimy mięso na 1 cm plastry.

Kładziemy na umytych liściach botwiny, wokół układamy pokrojone w ćwiartki pomidorki, posypujemy sezamem i polewamy dressingiem.

Podajemy schłodzone.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz