bannerki

czwartek, 24 maja 2018

Paluszki rybne w serowej panierce


Doskonałe paluszki rybne w serowej panierce i sosem czosnkowym Folwark


Składniki na 3 porcje:
3 filety z dorsza (ja użyłam bałtyckiego)
sok z ½ cytryny
¼ szklanki mleka
¼ szklanki mąki
1 jajko
1 szklanka rozdrobnionych płatków kukurydzianych
3 łyżki bułki tartej
2 łyżki startego parmezanu
sól, pieprz
olej
sos czosnkowy Folwark

Wykonanie:

Filety umyć, dokładnie osuszyć i pokroić na 3 kawałki. Doprawić solą, pieprzem, skropić sokiem z cytryny i odstawić do lodówki na 1-2 godziny.

Do większej miski wbić jajko, dodać mleko i dokładnie wymieszać. Dodać mąkę i ubijać do czasu aż powstanie jednolita masa. Do innej miski wsypać wszystkie składniki panierki i dokładnie wymieszać.

Rybę panierować najpierw w cieście, potem dokładnie obtoczyć w panierce.

Smażyć na rozgrzanym oleju po 3-4 min z każdej strony. Podawać z sosem czosnkowym Folwark

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz