bannerki

środa, 2 maja 2018

Kebab na pieczonym ziemniaku


Doskonały i podany w bardzo oryginalny sposób kebab doprawiany sosem kebab gyros łagodny Folwark. Dla wielbicieli ostrzejszych smaków polecamy kebab gyros ostry Folwark


Składniki
3 udka z kurczaka
łyżka oleju
ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
łyżka soku z cytryny
sól, pieprz, chilli, papryka słodka, kurkuma, curry, tymianek
2 duże ziemniaki
kilka suszonych pomidorów, pokrojonych w paski
10 dkg startego żółtego sera
kebab gyros łagodny Folwark lub kebab gyros ostry Folwark

Wykonanie

udka myjemy, osuszamy i doprawiamy solą. Do miseczki wlewamy olej i sok z cytryny, dodajmy po pół łyżeczki wszystkich przypraw, czosnek i dokładnie mieszamy. Udka układamy w misce i dokładnie wcieramy marynatę. Odkładamy do lodówki na 2 godziny. 

Piekarnik rozgrzewamy do 200C. Udka pieczemy przez godzinę od czasu do czasu polewając powstałym sosem. Kurczaka oddzielamy od kości i kroimy na mniejsze kawałki. Dodajemy łyżkę sosu Kebab gyros łagodny Folwark (lub ostry) i mieszamy 

Ziemniaki myjemy i gotujemy w osolonej wodzie przez 30 min. Odkładamy do ostygnięcia.

Kroimy w plastry grubości ok 2 cm. Na każdym kawałku układamy porcję mięsa i kilka pasków pomidorów suszonych. Całość posypujemy startym serem i zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 200 C przez 15 min.

Podajemy udekorowane listkiem rukoli



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz