bannerki

poniedziałek, 28 maja 2018

Dorsz-burger z sosem czosnkowym


Doskonała kanapka z panierowanym dorszem i sosem czosnkowym Folwark.


Składniki
filet z dorsza
sok z ½ cytryny
¼ szklanki mleka
¼ szklanki mąki
1 jajko
1 szklanka rozdrobnionych płatków kukurydzianych
3 łyżki bułki tartej
2 łyżki startego parmezanu
sól, pieprz
olej
pomidor
cebula czerwona
ogórki konserwowe
ser cheddar
bułka
sos czosnkowy Folwark


Wykonanie

Rybę umyć, dokładnie osuszyć. Doprawić solą, pieprzem, skropić sokiem z cytryny i odstawić do lodówki na 1-2 godziny.

Do większej miski wbić jajko, dodać mleko i dokładnie wymieszać. Dodać mąkę i ubijać do czasu aż powstanie jednolita masa. Do innej miski wsypać wszystkie składniki panierki i dokładnie wymieszać.

Rybę panierować najpierw w cieście, potem dokładnie obtoczyć w panierce.

Smażyć na rozgrzanym oleju po 3-4 min z każdej strony.

Bułkę przekroić na pół. Na spód ułożyć rybę a na nią ser. Podpiec kilka minut w piekarniku (razem z górną częścią bułki) nagrzanym do 180stopni – aż ser się rozpuści a bułka będzie chrupiąca.

Ułożyć pomidora, cebulę, ogórki, polać sosem czosnkowym Folwark.

Podawać ciepłe.

1 komentarz:

  1. O jej, ale zgłodniałam ;-) Właśnie myśle o obiedzie na dzisiaj i chyba znalazłam!

    OdpowiedzUsuń