bannerki

poniedziałek, 23 kwietnia 2018

Kebab w bułce z sosem czosnkowym



Sos czosnkowy Folwark w kebabie domowym to najlepszy sposób na udane danie


Składniki (4 porcje)

4 okrągłe bułki np. poznańskie
ok 30 dkg steku z rostbefu (może być z udźca)
1 duży dojrzały pomidor pokrojony w cząstki
1 cebula pokrojona w pół plastry
2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
sól, pieprz
sos czosnkowy Folwark

Wykonanie:

Zaczynamy od zamarynowania mięsa. Umyty i osuszony stek nacieramy świeżo zmielonym pieprzem.

W misce ucieramy czosnek z solą, dodajemy łyżkę oliwy, mieszamy i powstałą marynatą nacieramy mięso. Przykrywamy i odkładamy do lodówki na 2 h, Rozgrzewamy patelnie i smażymy steka po 3 minuty z każdej strony, następnie odkładamy do ostygnięcia. Mięso można jeszcze trochę posolić.

Kroimy na cienkie plasterki.

Bułki nacinamy wzdłuż i grillujemy w opiekaczu przez 2-3 min. Smarujemy środek łyżeczką sosu, dodajemy porcję mięsa i warzywa. Całość polewamy sosem czosnkowym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz