bannerki

poniedziałek, 19 lutego 2018

Kotlety ziemniaczane z mięsem


Doskonały pomysł na obiad. Wystarczą sosy Folwark i danie gotowe.

Składniki
½ kg ugotowanych ziemniaków
2 jajka (1 ugotowane na twardo)
100 g mąki
1 łyżka startego parmezanu
20 dkg ugotowanego mięsa wieprzowego lub drobiowego
1 mała cebula posiekana w kosteczkę
sól, pieprz
olej do smażenia
sosy Folwark: sos czosnkowy Folwark, sos madziarów Folwark, ketchup premium Folwark

Wykonanie

Ziemniaki przepuszczamy przez praskę, dodajemy jajko, mąkę, parmezan, doprawiamy solą i wyrabiamy na jednolite ciasto. Mięso i ugotowane jajko mielimy w maszynce, dodajemy podsmażoną na łyżce oleju cebulę, doprawiamy solą i pieprzem. Składniki dokładnie mieszamy.

Ciasto dzielimy na 6 części. Z każdej formujemy okrągły placek, na środek nakładamy porcję farszu, zaklejamy boki i formujemy zgrabne kotlety. Smażymy na rozgrzanym oleju po kilka minut z każdej strony. 

Podajemy z sosami Folwark.

1 komentarz:

  1. O, bardzo sympatyczne.
    Moje smaki i idealny sposób na wykorzystanie nadmiarowych ziemniaków puree...
    :)

    OdpowiedzUsuń