bannerki

poniedziałek, 5 lutego 2018

Bataty po grecku


Doskonałe bataty doprawiane sosem czosnkowym Folwark. Mogę stanowić dodatek do dań głównych jak również być lekką przepyszną przekąską.

Składniki:
1 duży batat
6 pomidorów suszonych pokrojonych w kostkę
50g sera feta
kapary
½ małej cebuli czerwonej pokrojonej w piórka
sos czosnkowy Folwark
oliwa
sól, pieprz
natka pietruszki

Wykonanie:

Batat umyć pokroić w około 1 cm plastry, posmarować oliwą z obu stron. Posypać solą i pieprzem.

Piekarnik nagrzać do 200 stopni.

Na blasze wyłożonej papieem do pieczenia ułożyć plastry batata a na nim cebulę, pomidory, kapary. Piec przez około 20 minut. Po tym czasie położyć na bataty pokrusozny ser feta i nadal piec przez kolejne 15 minut.

Wyjąć, polać sosem czosnkowym Folwark , posypać natką.

Serwować ciepłe.

1 komentarz: