bannerki

piątek, 26 stycznia 2018

Ziemniaczane krokieciki z serem


Doskonałe, kremowe wegetariańskie krokiety. Przepyszne z sosami Folwark. Sosem madziarów Folwark, sosem czosnkowym Folwark czy sala mexicana Folwark.

Składniki:
½ kg ugotowanych ziemniaków
20 dkg masła
1 łyżka mąki pszennej
2 jajka
sól, pieprz
2 łyżki startego żółtego sera
olej
bułka tarta do panierowania
sosy Folwark: sos madziarów Folwark, sos czosnkowy Folwark, salsa mexicana Folwark

Wykonanie:

Ziemniaki przepuszczamy przez praskę. Dodajemy masło, mąkę, 1 jajko, sól i pieprz. Wyrabiamy na jednolitą masę i wkładamy na godzinę do lodówki.

Wyjmujemy ciasto z lodówki i dzielimy na 10 porcji. Z każdej porcji formujemy mały płaski placek. Na środku układamy porcję sera i delikatnie zwijamy formuując mały wałek.

Rozgrzewamy olej na patelni. Krokieciki panierujemy kolejno w roztrzepanym jajku (delikatnie) i bulce tartej. Smażymy aż wszystkie strony równo się zarumienią.

Podawać z ulubionymi sosami Folwark.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz