bannerki

poniedziałek, 11 grudnia 2017

Zapiekanka z kalafiora i pora



Delikatnie zapiekany kalafior idealnie komponuje się z pikantno słodkim sosem madziarów Folwark lub ketchupem premium Folwark


Składniki
1 średni kalafior
1 mały por
2 kromki pieczywa pszennego
sól, pieprz– do smaku
oliwa
masło klarowane

sos madziarów Folwark, ketchup premium Folwark

Wykonanie

Nastawiamy piekarnik na 180 stopni.

Kalafiora myjemy, dzielimy na różyczki i gotujemy na półtwardo w osolonej wodzie.
Białą część pora kroimy w paski i lekko podsmażamy na maśle.
Pieczywo dzielimy na małe kawałki.

W naczyniu żaroodpornym układamy kalafiora a między niego wkładamy kawałki pieczywa. Obficie skrapiamy oliwą. 
Doprawić solą i pieprzem. Zapiekamy w piekarniku przez około 20-25 minut. Na ostatnie 5 minut pieczenia położyć na zapiekankę podsmażonego pora. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz