bannerki

środa, 20 grudnia 2017

Zapiekanka jajeczna z cukinią i remuladą duńską



Doskonała propozycja na śniadanie. Lekka ale syta zapiekanka - jak z jajek to koniecznie z remuladą duńską Folwark.


Składniki
mała czerwona papryka
1 ząbek czosnku
1 mała cukinia pokrojona w cienkie plasterki
3 plasterki szynki gotowanej
50 g sera feta
1 jajko
1 łyżka oliwy
sól, pieprz
masło do wysmarowania formy do pieczenia
1 łyżka posiekanego szczypiorku
remulada duńska Folwark

Wykonanie:

Na patelni rozgrzewamy oliwę. Dodajemy drobno pokrojony czosnek, chwilę smażymy, dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i szynkę oraz odciśniętą z wody cukinię. Doprawiamy solą i pieprzem i smażymy przez 2 minuty. Patelnię zestawiamy z ognia i odkładamy na bok do ostygnięcia. Piekarnik rozgrzewamy d o temperatury 180C

Do dużej miski przekładamy podsmażone warzywa z szynką, dodajemy jajko, poruszony ser feta i dokładnie mieszamy. Formę do zapiekania smarujemy masłem i przekładamy do niej masę.

Pieczemy przez 20 min. Zapiekankę przekładamy na talerz. Serwujemy z dodatkiem szczypiorku i sosu remulada duńska Folwark.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz