bannerki

piątek, 22 grudnia 2017

Kotlety ziemniaczane z boczkiem


Ziemniaczane kotlety z boczkiem to doskonały pomysł na obiad. Podawane z sosami Folwark: remulada duńska Folwark, kebab gyros  ostry Folwark, sosem madziarów Folwark czy sosem czosnkowym Folwark zachwycą każdego.


Składniki:
1 kg ziemniaków
3 jajka
1 łyżka mąki
10 dkg boczku
2 cebule
5 ząbków czosnku
1 pęczek koperku
bułka tarta
olej do smażenia
natka pietruszki do posypania
sól, pieprz, chili, kurkuma, curry
sosy Folwark np.: remulada duńska Folwark, sos czosnkowy Folwark, sos madziarów Folwark, kebab gyros ostry Folwark

Wykonanie

Ziemniaki gotujemy w osolonym wrzątku, odcedzamy, przeciskamy przez praskę i odkładamy na bok do przestygnięcia.

Na rozgrzanym oleju podsmażamy posiekaną cebulę i czosnek. Po 2 min dodajemy pokrojony w kostkę boczek. Smażymy przez chwilę aż cebula się zeszkli.

Ziemniaki przekładamy do dużej miski. Dodajemy jajka, mąkę, 5 łyżek bułki tartej, 3 łyżki posiekanego koperku i zawartość patelni. Doprawiamy do smaku przyprawami i dokładnie mieszamy wszystkie składniki.

Z uzyskanej masy formujemy okrągłe kotlety i panierujemy w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju po 3-4 min z każdej strony.

Kotlety posypujemy posiekaną natką i podajemy z ulubionymi sosami Folwark.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz