bannerki

środa, 15 listopada 2017

Wegetariańska empanada z sosem madziarów



Doskonałe pierożki z farszem warzywnym doprawionym sosem madziarów Folwark.

Składniki
masło klarowane
papryka 1 szt.
cebula 2 szt.
grzyby 200 g.
kasza orkiszowa 100g
olej
sól, pieprz, cukier
ciasto francuskie (1 rulon)
jajko
sos madziarów Folwark

Wykonanie

Kaszę ugotować w osolonej wodzie, ostudzić.

Cebulę pokroić w bardzo drobną kostkę, dodać szczyptę soli i cukru. Zeszklić na maśle klarowanym. Dodać paprykę pokrojoną w kosteczkę. Podsmażyć kilka minut. Na koniec dodać pokrojone w kostkę grzyby i podsmażyć wszystko razem przez około 3 minuty. Dodać ugotowaną kaszę orkiszową. Wymieszać. Doprawić solą, pieprzem i sosem madziarów Folwark.

Rozgrzać piekarnik do około 200 stopni.

Z ciasta wyciąć krążki (o średnicy około 15 cm). Na jednej połowie placuszka ułożyć nadzienie. Skleić, brzegi, posmarować roztrzepanym jajkiem i piec około 12-15 minut aż się zarumienią.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz