bannerki

poniedziałek, 27 listopada 2017

Smażone kulki z pora


Doskonała przekąska na spotkanie, idelany dodatek do dań. Nie obędzie się bez sosów Folwark. Sos madziarów Folwark, ketchup premium Folwark, sos czosnkowy Folwark pasują doskonale.

Składniki
por ½ kg
wywar warzywny 20 ml
masło 20g
mąka 20g
około 130 ml mleka
bułka tarta
olej
sosy Folwark : sos czosnkowy Folwark, sos madziarów Folwark, ketchup premium Folwark

Wykonanie:

Pora myjemy, kroimy w cienkie plasterki i smażymy na 2 łyżkach oleju przez około 5-7 minut. Następnie dodać wywar warzywny i dalej dusić przez około 12 minut.

Roztopić masło w garnku, dodać mąkę, wymieszać, chwilę podsmażyć na złocisty kolor, dodać mleko, wymieszać. Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować jeszcze przez około 10 minut.

Następnie dodać pory, wymieszać i ostudzić.

Rozgrzać olej w rondelku, z masy formować kulki, obtoczyć w bułce tartej i smażyć na rumiany kolor.

Przekąska doskonale smakuje z sosami Folwark. Wybierz swój ulubiony sos.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz