bannerki

poniedziałek, 23 października 2017

Zapiekanka z cukinii i serem feta



Doskonała jako przekąska, idealna jako dodatek do dań głównych. Przepysznie smakuje z sosem czosnkowym Folwark


Składniki
cukinia około 200 g
mała cebula
2 ząbki czosnku
100g sera feta
oliwa
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
cebulka prażona
sos czosnkowy Folwark

Wykonanie:

Cukinię myjemy, kroimy w cieniutkie plasterki. Cebulę kroimy w piórka, czosnek w plasterki.

Na niewielkiej ilości oliwy delikatnie podsmażamy cebulę z czosnkiem.

Spód naczynia żaroodpornego skrapiamy oliwą. Układamy warstwami: plastry cukinio, cebulę z czosnkiem, kruszymy ser. Każdą warstwę doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową i skrapiamy oliwą.

Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do około 180 stopni przez 15 minut.

Podajemy z prażoną cebulką i sosem czosnkowym Folwark

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz