bannerki

środa, 4 października 2017

Mini pulpeciki na bagietce


Fingerfoody z minipulpecikami. Idealne z sosem kebab gyros ostry Folwark

Składniki
½ kg mięsa wołowo – wieprzowego
1 cebula
1 jajko
1 kajzerka
1 szklanka mleka
łyżka masła
sól, pieprz
łyżka posiekanej natki pietruszki
mała bagietka
kilka sztuk pomidorków suszonych
garść rukoli
sos kebab gyros ostry Folwark

Wykonanie

Do małej miseczki wlewamy mleko, wkładamy kajzerkę i czekamy aż namoknie . 

Mięso przekładamy do dużej miski, dodajemy, jajko, przesmażoną na maśle posiekaną cebulę, przeciśniętą przez praskę kajzerkę. Doprawiamy solą i pieprzem dodajemy natkę pietruszki i dokładnie mieszamy składniki do uzyskania jednolitej masy. Odkładamy do lodówki na godzinę.

Na patelni rozgrzewamy olej. Zwilżonymi dłońmi formujemy małe kotleciki i lekko je rozbijamy.

Smażymy po kilka minut z każdej strony i odkładamy na bok.

Bagietkę kroimy na małe kromki. Na każdą porcję pieczywa nakładamy porcję sosu kebab gyros ostry Folwark, 2 listki rukoli, pulpecik i kawałek pomidora suszonego. W razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz