bannerki

wtorek, 10 października 2017

Kanapka pulled pork


Może jest to pracochłonne ale doznania smakowe kanapki, wzbogacane przez majonez kremowy Folwark i sos barbecue Folwark, wynagradzają wszystko.

Składniki
1 kg łopatki wieprzowej
2 cebule
2 ząbki czosnku
3 łyżki octu winnego z jabłek

Marynata
2 łyżeczki soli
1 łyżeczka pieprzu
1 łyżeczka suszonego tymianku
po 1 łyżeczce słodkiej i ostrej papryki
2 płaskie łyżeczki cukru
3 łyżki oleju

4 bułki typu Ciabatta
2-3 ogórki konserwowe
czerwona cebula
sos barbecue Folwark
majonez kremowy Folwark

Wykonanie

Na dnie naczynia żaroodpornego układamy pokrojone w grubsze plastry cebule i przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość zalewamy octem jabłkowym.

Mięso myjemy i dokładnie osuszamy ręcznikiem papierowym. W misce łączymy wszystkie składniki marynaty i nacieramy nią mięso. Przyprawioną łopatkę układamy w naczyniu żaroodpornym i władamy na godzinę do lodówki. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 120 stopni i pieczemy mięso pod przykryciem przez 6-7 godzin.

Upieczoną łopatkę polewamy powstałym podczas pieczenia sosem i za pomocą 2 widelców rozrywamy wzdłuż włókien na małe kawałki. Mięso łączymy z kilkoma łyżkami sosu barbecue i dokładni mieszamy.

Bułki kroimy na połówki. Każdą ze stron smarujemy niewielką ilością majonezu kremowego Folwark, następnie nakładamy porcję mięsa kilka plasterków cebuli i ogórka konserwowego. Całość polewamy sosem barbecue Folwark. Podajemy jak mięso jest jeszcze ciepłe.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz