bannerki

poniedziałek, 30 października 2017

Kalmary w cieście czosnkowym




Doskonała przekąska do pochrupania. Idealna z sosami Folwark. Sosem czosnkowym Folwark lub kebab gyros łagodny Folwark.


Składniki
kalmary około 5 tub
¾ szklanki mąki
1 łyżeczka czosnku granulowanego, sól, pieprz
1 jajko
około 1/2 szklanki mleka

sok z cytryny
olej do smażenia
sos czosnkowy Folwark
kebab gyros łagodny Folwark

Wykonanie

Kalmary umyć, osuszyć, skropić sokiem z cytryny i pokroić w około 0,5 cm krążki.

Przygotować ciasto mieszając mąkę, jajko, mleko i przyprawy. Mleko dodajemy stopniowo do uzyskania bardzo gęstej konsystencji ciasta.

W rondelku rozgrzewamy olej, maczamy w cieście kalmary i smażymy na rozgrzanym oleju aż się zarumienią.

Podajemy z sosami Folwark. Idealnie pasują s
os czosnkowy Folwark lub kebab gyros łagodny Folwark o delikatnie czosnkowym posmaku.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz