bannerki

środa, 19 lipca 2017

Cukinia faszerowana piersią kurczaka i sosem madziarów


Przepyszna cukinia faszerowana kurczakiem. Razem ze słodko pikantnym sosem madziarów Folwark stanowi doskonałe danie. 

Składniki:
cukinia – 1 średnia sztuka
1 cebula
3 ząbki czosnku
pomidory suszone – 6 sztuk
pierś z kurczaka – 200 g
sól, pieprz, papryka słodka, curry
ser parmezan do posypania
olej
sos madziarów Folwark

Wykonanie

Cukinię umyć, osuszyć, przekroić wzdłuż, wydrążyć. Miąższ cukinii pokroić w kostkę, odłożyć do miseczki, posolić i odstawić.

Wydrążoną cukinię posypać obficie solą i odstawić na około 30 minut.

Pierś kurczaka umyć, osuszyć, pokroić w kostkę, podsmażyć na oleju. Odstawić.

Następnie na tej samej patelni podsmażyć pokrojoną w piórka cebulę, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, odciśnięty z wody miąższ cukinii i pokrojone w kostkę pomidory suszone. Na koniec dodać pierś kurczaka. Doprawić solą, pieprzem, curry i papryką słodką.

Nagrzać piekarnik do 190 stopni.

Z wydrążonej cukinii usunąć powstałą wodę. Spód posmarować obficie sosem madziarów Folwark, napełnić farszem, posypać parmezanem i zapiec w piekarniku 10-12 minut.

Podawać ciepłe z sosem madziarów Folwark.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz