bannerki

poniedziałek, 12 czerwca 2017

Zielone szparagi zapiekane z gorgonzolą


Przepyszne delikatne szparagi zapiekane z chrupiącą szynką i podawane ze słodko pikantnym sosem madziarów Folwark. Idealna delikatna przekąska.


Składniki:
pęczek zielonych szparagów
4 plasterki szynki długo dojrzewającej
100 g sera gorgonzola
masło do wysmarowania naczynia
sól
sos madziarów Folwark


Wykonanie:

Szparagi dokładnie umyć, odciąć zdrewniałe końcówki. W dużym garnku zagotować wodę, posolić i gotować szparagi 7-8 min (główki szparagów powinny lekko wystawać). Odsączyć. Osuszyć.

Naczynie do zapiekania wysmarować masłem i ułożyć w nich szparagi. Ułożyć na nich pasterki szynki i posypać pokruszonym serem. Zapiekać w piekarniku rozgrzanym do 190 C przez 10 min.

Podawać z sosem madziarów Folwark.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz