bannerki

środa, 7 czerwca 2017

Tortilla z ziemniakami, cebulą i sosem madziarów



Delikatna tortilla ze słodko pikantnym sosem madziarów Folwark


Składniki:
około 0,5 kg ziemniaków
1 średnia cebula biała
4 jajka
sól, pieprz
olej
sos madziarów Folwark


Wykonanie:

Ziemniaki obrać i pokroić w cienkie plasterki, cebulę obrać i pokroić w cienkie krążki.

Na patelni rozgrzać dość dużą ilość oleju. Ułożyć na przemian warstwami ziemniaki i cebulę (zaczynając od ziemniaków). Każdą warstwę obficie posolić.

Dusić po przykryciem na średnim ogniu aż warzywa będą miękkie (ok 15 min). Następnie z patelni i przełożyć do miski

Białka ubić na sztywną pianę, dodać żółtka i jeszcze chwilę, delikatnie wymieszać z białkami 
mikserem na najmniejszych obrotach.

Masą jajeczną zalać ziemniaki i cebulę i delikatnie wymieszać.  Przełożyć na patelnię, wyrównać i smażyć na małym ogniu około 4 minut. 


Za pomocą dużego talerza przełożyć na drugą stronę i smażyć kolejne 3-4 minuty. 

Tortilla powinna być lekko zarumieniona.

Poddawać cieple z sosem madziarów Folwark.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz