bannerki

poniedziałek, 19 czerwca 2017

Hamburger klasyczny




Danie mistrzów ! 
Sosy Folwark: ketchup premium Folwark, musztarda sarepska Folwark, kebab gyros ostry Folwark sprawiają, że nie ma sobie równych.

Składniki na 4 burgery:
½ kg mielonej wołowiny (najlepiej z łopatki)
1 jajko
1 cebula, drobno posiekana
łyżka musztardy sarepskiej Folwark
łyżka sosu sojowego
ząbek czosnku
sól 1 płaska łyżeczka, pieprz, szczypta chili, łyżeczka posiekanej kolendry
1 dojrzały pomidor pokrojony w plasterki
czerwona cebula pokrojona w krążki
kilka listków sałaty
4 plasterki sera cheddar
4 bułki do hamburgerów
ketchup premium Folwark

Wykonanie:

Do dużej miski wkładamy mięso, dodajemy cebulę, musztardę sarepską Folwark, sos sojowy, przeciśnięty przez praskę czosnek i wszystkie przyprawy, dokładnie mieszamy, odstawiamy na 30 min. 

Z mięsa formujemy 4 duże i płaskie burgery (mięso podczas smażenia zmniejszy swoją objętość) i smażymy na rozgrzanej patelni po 4 min z każdej strony. Na minutę przed zakończeniem smażenia układamy na wierzchu plasterek sera. 

W między czasie rozgrzewamy drugą patelnię. Połówki bułek układamy na patelni i podgrzewamy kilka min aż będą chrupiące, zdejmujemy. 

Spód każdej bułki smarujemy ketchupem premium Folwark, dodajemy burgera, liść sałaty, kilka plasterków pomidora, 1 krążek cebuli. Całość polewamy sosem kebab gyros ostry Folwark i przykrywamy 2 połówką bułki.

Mistrzostwo !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz