bannerki

środa, 28 czerwca 2017

Hamburger Fuzja Smaków



Niewiarygodna fuzja smaków. Z sosami Folwark to kulinarne arcydzieło.


Składniki (4 burgery):
4 bułki
½ kg mielonej wołowiny (najlepiej z łopatki)
1 jajko
1 cebula, drobno posiekana
1 cebula dymka
łyżka musztardy Folwark
łyżka sosu sojowego
ząbek czosnku
sól 1 płaska łyżeczka, pieprz, szczypta chili, łyżeczka posiekanej kolendry
1 dojrzały pomidor pokrojony w plasterki
1 łyżka masła
20 dkg pieczarek
kilka cienkich plasterków boczku
kilka listków sałaty
4 plasterki sera cheddar
4 bułki do hamburgerów
sos madziarów Folwark, sos kebab gyros łagodny Folwark, sos barbecue Folwark

Wykonanie:

do dużej miski wkładamy mięso, dodajemy cebulę, musztardę Folwark, sos sojowy, przeciśnięty przez praskę czosnek i wszystkie przyprawy, dokładnie mieszamy, odstawiamy na 30 min. 

Z mięsa formujemy 4 duże i płaskie burgery (mięso podczas smażenia zmniejszy swoją objętość) i smażymy na rozgrzanej patelni po 4 min z każdej strony. Na minutę przed zakończeniem smażenia układamy na wierzchu plasterek sera. 

Piekarnik rozgrzewamy do 150 C. Wkładamy połówki bułek na 8 min. W między czasie na rozgrzanej patelni smażymy plasterki boczku, tak po 2-3 min z każdej strony aby były chrupiące, zdejmujemy. Na tej samej patelni rozgrzewamy masło. Dodajemy posiekaną cebulę, umyte i pokrojone w cienkie plasterki pieczarki i dusimy do czasu, aż woda całkowicie odparuje, solimy.

Spód każdej bułki smarujemy sosem madziarów Folwark, kładziemy burgera, plasterek boczku, porcję pieczarek i polewamy sosem barbecue Folwark. Następnie kładziemy liść sałaty i kilka plasterków pomidora. Całość polewamy sosem kebab gyros łagodny Folwark i przykrywamy 2 połówką bułki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz