bannerki

czwartek, 4 maja 2017

Pieczarkowe babeczki zapiekane pod roztrzepanym jajkiem


Przepyszne drożdżowe bułeczki z farszem pieczarkowym, którym wyrazistego smaku nadaje sos czosnkowy Folwark


Składniki:

ciasto drożdżowe:
1 szklanka ciepłej wody
10 g suszonych drożdży (lub 20 g świeżych)
4 łyżki oleju
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
4 jajka (jedno do ciasta a reszta roztrzepane do wypełnienia babeczek)
3 i pół szklanki mąki

farsz:
pieczarki 500 g
2 cebule
ząbek czosnku
olej
sól, pieprz
sos czosnkowy Folwark


Wykonanie:

Przygotuj zaczyn: do miski wlej szklankę cieplej wody, 3 łyżki mąki, łyżeczkę cukru i pokruszone drożdże. Dokładnie wymieszaj i odstaw na 15-20 minut.

Do dużej miski wsyp mąkę, dodaj jajko, sól, olej i przygotowany zaczyn. Wyrabiaj ciasto do uzyskania jednolitej masy (jeśli potrzeba podsypuj mąką). Po wyrobieniu uformuj kulę, przykryj ściereczką i odłóż na około godzinę w ciepłe miejsce. Po godzinie, przed samym formowaniem bułeczek jeszcze chwilę wyrób ciasto.

Na patelni rozgrzej olej i chwilę podsmaż drobno pokrojoną cebulę i czosnek aż się zarumienią. Dodaj drobno pokrojone pieczarki i duś aż z pieczarek całkowicie odparuje woda. Dopraw solą, pieprzem i sosem czosnkowym Folwark.

Z całości ciasta odrywaj kawałki (o średnicy foremek na babeczki), rozwałkuj cienko, wypełnij foremki, włóż farsz (w ¼ wysokości).

Układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Piecz w piekarniku nagrzanym do około 200 stopni przez około 10 minut, po 10 minutach zalej roztrzepanymi jajkami przyprawionymi szczyptą soli i zapiekaj kolejne 10 minut (aż jajko się zetnie a ciasto zarumieni).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz