bannerki

środa, 12 kwietnia 2017

Wytrawne muffiny z boczkiem i remuladą duńską



Przepyszne muffiny stanowią doskonały dodatek do kapusty młodej czy barszczu białego. Boczek-nośnik smaku-genialnie odnajduje się przy remuladzie duńskiej Folwark.


Składniki:
4 jajka
1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżki cukru
4 pełne łyżki remulady duńskiej Folwark
120 dag boczku
1 cebula
sól, pieprz
olej

Wykonanie:

Piekarnik nastawić do 200 stopni.

Boczek i cebulę pokroić drobno, podsmażyć na oleju, doprawić solą i pieprzem. Odstawić do ostygnięcia.

Białka ubić (ze szczyptą soli) na sztywną pianę. Następnie nadal ubijać dodając po łyżeczce cukier, dodać żółtka. Delikatnie wymieszać.

Mąki wymieszać razem z proszkiem i dodawać stopniowo do masy (również po łyżeczce), delikatnie mieszając. Na końcu dodać remuladę duńską Folwark, wymieszać z boczkiem (zostawiając ¼). Doprawić solą i pieprzem.

Masę wyłożyć w papilotki na babeczki (w ¾ wysokości). Na wierzchu posypać pozostałym boczkiem.

Piec około 20 minut (po 20 minutach nakuć muffiny drewnianym patyczkiem. Jeśli ciasto na nim nie zostaje muffiny są dobre).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz