bannerki

poniedziałek, 24 kwietnia 2017

Paluch nadziewany boczkiem



Przepyszne drożdżowe paluchy z farszem mięsnym. 
Genialnym uzupełnieniem smaku jest sos kebab gyros ostry Folwark
Dla wielbicieli łagodnych smaków idealnie sprawdzi się sos kebab gyros łagodny Folwark.

Składniki:

ciasto drożdżowe:
1 szklanka ciepłej wody
10 g suszonych drożdży (lub 20 g świeżych)
4 łyżki oleju
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
2 jajka (jedno do ciasta a jedno roztrzepane do posmarowania bułek)
3 i pół szklanki mąki

farsz:
pieczarki 500 g
kilka plasterków wędzonego boczku pokrojonego w kostkę
2 cebule
olej
sól, pieprz
sos kebab gyros ostry Folwark (lub opcjonalnie sos kebab gyros łagodny Folwark)
20 dkg startego sera gouda

Wykonanie:

Przygotuj zaczyn: do miski wlej szklankę cieplej wody, 3 łyżki mąki, łyżeczkę cukru i pokruszone drożdże. Dokładnie wymieszaj i odstaw na 15-20 minut.

Do dużej miski wsyp mąkę, dodaj jajko, sól, olej i przygotowany zaczyn. Wyrabiaj ciasto do uzyskania jednolitej masy (jeśli potrzeba podsypuj mąką). Po wyrobieniu uformuj kulę, przykryj ściereczką i odłóż na około godzinę w ciepłe miejsce. Po godzinie, przed samym formowaniem bułeczek jeszcze chwilę wyrób ciasto.

Na patelni rozgrzej olej i chwilę podsmaż drobno pokrojoną cebulę aż się zarumieni. Dodaj drobno pokrojone pieczarki i duś aż z pieczarek całkowicie odparuje woda. Dopraw solą, pieprzem i sosem kebab gyros ostry Folwark (lub sos kebab gyros łagodny Folwark), przełóż do miski. Na tej samej patelni podsmaż boczek i wymieszaj z farszem pieczarkowym

Z całości ciasta odrywaj kawałki na wielkość dłoni, rozwałkuj podłużnie, na środek nałóż przygotowany farsz i zaklej dokładnie formując paluchy (żeby farsz nie wypłynął podczas pieczenia).

Układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (sklejonym miejsce na dole).

Przygotowane paluchy zapiekaj 10 minut 
w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, po 10 minutach posyp serem i piecz kolejne 10 minut aż się zarumienią.



Wskazówki: bułki można zamrażać, idealnie smakują z barszczem czerwonym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz