bannerki

środa, 19 kwietnia 2017

Drożdżowe bułeczki nadziewane pieczarkami


Przepyszne drożdżowe bułeczki z farszem pieczarkowym, którym wyrazistego smaku nadaje sos kebab gyros ostry Folwark są doskonałym dodatkiem do barszczu czerwonego. 
Dla wielbicieli łagodnych smaków idealnie sprawdzi się sos kebeb gyros łagodny Folwark.


Składniki:

ciasto drożdżowe:
1 szklanka ciepłej wody
10 g suszonych drożdży (lub 20 g świeżych)
4 łyżki oleju
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
2 jajka (jedno do ciasta a jedno roztrzepane do posmarowania bułek)
3 i pół szklanki mąki

farsz:
pieczarki 500 g
2 cebule
olej
sól, pieprz
sos kebab gyros ostry Folwark (lub opcjonalnie sos kebab gyros łagodny Folwark)
mieszanka ziół (bazylia, oregano, tymianek, sól morska, pieprz kolorowy)

Wykonanie:

Przygotuj zaczyn: do miski wlej szklankę cieplej wody, 3 łyżki mąki, łyżeczkę cukru i pokruszone drożdże. Dokładnie wymieszaj i odstaw na 15-20 minut.

Do dużej miski wsyp mąkę, dodaj jajko, sól, olej i przygotowany zaczyn. W
yrabiaj ciasto do uzyskania jednolitej masy (jeśli potrzeba podsypuj mąką). Po wyrobieniu uformuj kulę, przykryj ściereczką i odłóż na około godzinę w ciepłe miejsce. Po godzinie, przed samym formowaniem bułeczek jeszcze chwilę wyrób ciasto.

Na patelni rozgrzej olej i chwilę podsmaż drobno pokrojoną cebulę aż się zarumieni. Dodaj drobno pokrojone pieczarki i duś aż z pieczarek całkowicie odparuje woda. Dopraw solą, pieprzem i sosem kebab gyros ostry Folwark (lub sos kebab gyros łagodny Folwark).

Z całości ciasta odrywaj kawałki (na wielkość bułeczki), rozwałkuj, na środek nałóż przygotowany farsz i zaklej dokładnie (żeby farsz nie wypłynął podczas pieczenia). 
Układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (sklejonym miejsce na dole).

Przygotowane bułki posmaruj roztrzepanym jajkiem, posyp mieszanką ziół i piecz w piekarniku nagrzanym do około 200 stopni aż się zarumienią (ok 20 min.).


Wskazówki: bułki można zamrażać, idealnie smakują z barszczem czerwonym. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz