bannerki

piątek, 21 kwietnia 2017

Carpaccio z buraków i prażonego boczku z sosem teriyaki


Genialna przystawka na spotkanie ze znajomymi. Buraki i boczek w doskonałym połączeniu z sosem teriyaki Folwark


Składniki:
1 duży burak
boczek wędzony 10 dag
mix sałat z rukolą garść
garść sezamu bialego
sos teriyaki Folwark

Wykonanie:

Buraka wyszorować i piec w folii w piekarniku nagrzanym do około 200 stopni przez 90 minut. Ostudzić. Pokroić w cienkie plasterki.

Boczek pokroić w cienkie plasterki i delikatnie podsmażyć na suchej patelni z obu stron aż się zarumieni. Patelnie wytrzeć ręcznikiem papierowym i na tej samej patelni uprażyć delikatnie sezam biały.

Na półmisku ułożyć sałatę, na niej plastry buraka, na burakach plastry boczku (nieco mniejsze niż plaster buraka). Polać sosem teriyaki Folwark i posypać sezamem prażonym.

Podawać schłodzone.

2 komentarze:

  1. Carpaccio z buraka brzmi ciekawie, będę musiał spróbować w końcu burak bardzo zdrowy.

    OdpowiedzUsuń