bannerki

środa, 8 marca 2017

Zielone oliwki w cieście



Genialna propozycja na prostą i szybką przekąskę. Z sosami Folwark: sosem madziarów, sosem kebab gyros ostry lub kebab gyros łagodny znajdzie rzesze wielbicieli nie tylko wśród wegetarian.


Składniki:
50g mąki
1 jako
kapary – 1 łyżka
zielone oliwki – 10 szt
czosnek – 1 duży ząbek
opcjonalnie odrobina mleka
pieprz ziołowy, sól
olej
sosy Folwark wg uznania: sos madziarów, kebab gyros ostry, kebab gyros łagodny

Wykonanie:


mąkę wymieszać z jajkiem na gładką masę (gdy jest zbyt gęste dodać odrobinę mleka – ale ciasto powinno być gęste). 

Dodać odsączone kapary, przekrojone na pół oliwki i posiekany drobno czosnek. Doprawić solą i pieprzem.

Rozgrzać olej w rondu i smażyć małe porcje (z jednej łyżeczki) na głębokim oleju (jak pączki) aż się zarumienią.

Podawać ciepłe z ulubionymi sosami Folwark.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz