bannerki

czwartek, 23 marca 2017

Pikantne kotleciki na krakersie


Bardzo fajne podanie kotlecików mielonych. Idealna przystawka/przekąska. Doskonała z sosem kebab gyros ostry Folwark lub kebab gyros łagodny Folwark


Składniki:
1/2 bułki kajzerki (najlepiej dwudniowa)
mleko - do namoczenia bułki
200 g mięsa mielonego
1 mała cebula (starta na tarce na małych oczkach)
1 jajko
1/2 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki przyprawy gyros
pieprz do smaku
bułka tarta (do obtoczenia)
olej
oliwki zielone – kilka sztuk
pomidor suszony – kilka sztuk
koperek – do przystrojenia
sos kebab gyros ostry Folwark lub kebab gyros łagodny Folwark
krakersy


Wykonanie

Bułkę namoczyć w mleku przez około 7 minut.

Składniki: mięso mielone, cebulę, jajko, przyprawy oraz odciśniętą bułkę wymieszać na gładką masę.

Uformować malutkie kotleciki. Obtoczyć w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju.

Odsączyć na ręczniku papierowym.

Ułożyć na krakersach, smarując sosem kebab gyros ostry Folwark (lub kebab gyros łagodny Folwark) i zdobiąc suszonymi pomidorami, oliwką oraz koprem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz