bannerki

środa, 1 marca 2017

Kotleciki z kurczaka w panierce z krakersów



Przepyszne, soczyste kotlety drobiowe podawane z sosami Folwark: sosem madziarów, remuladą duńską, sosem kebab gyros ostry lub sos kebab gyros łagodny są znakomitym przysmakiem dzieci i dorosłych

Składniki:
1 duża pierś z kurczaka
szklanka maślanki
1 jajko
2 szklanki pokruszonych krakersów
przyprawy: sól, pieprz
kilka łyżek oleju
sosy Folwark wg uznania: sos madziarów, remulada duńska, ketchup premium, kebab gyros ostry lub kebab gyros łagodny


Wykonanie:
pierś z kurczaka dokładnie umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym. Przekroić wzdłuż na pół. Podzielone mięso pokroić w poprzek na paski o szerokości 4 cm. Przyprawić solą i pieprzem.

W misce wymieszać maślankę z jajkiem, zalać nią kawałki kurczaka, wymieszać i odstawić do lodówki na około 0,5 godziny.

Następnie kawałki kurczaka odsączyć z nadmiaru marynaty i panierować w pokruszonych krakersach.

Smażyć na rozgrzanym oleju kilka minut z każdej strony, aż mięso się zarumieni na złoto. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. 

Podawać z ulubionymi sosami Folwark.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz