bannerki

piątek, 10 lutego 2017

Rolada drobiowa a'la gyros


Bardzo dobry pomysł na danie główne albo przekąskę. Kebab gyros łagodny Folwark idealnie komponuje się z delikatnym mięsem drobiowym.


Składniki: 
płat ciasta francuskiego
2 gotowane podudzia z kurczaka
3 łyżki oliwy
½ łyżeczki przyprawy do drobiu
3 pełne łyżki sosu kebab gyros łagodny Folwark
1 mała cebula
sól, pieprz
mleko (do posmarowania)
olej lub masło klarowane

Wykonanie:

Przygotować marynatę mieszając ze sobą: oliwę, przyprawę do drobiu, sól, pieprz i sos kebab gyros łagodny Folwark. Mięso oddzielić od kości, pokroić na drobne kawałki. Wymieszać z przygotowaną marynatą i odstawić na około pół godziny do lodówki.

Na oliwie (lub maśle) podsmażyć cebulkę. Wymieszać z zamarynowanym kurczakiem.

Płat ciasta francuskiego delikatnie rozwałkować i podzielić na 3 części (wzdłuż krótszego boku).

Na środek każdej części ułożyć farsz, zawinąć (dobrze sklejając) i zakleić boki. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (sklejoną częścią do dołu). Wierzch posmarować mlekiem.

Zapiec w piekarniku nagrzanym do 230 stopni przez około 10 - 12 minut.

Podawać ciepłe.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz