bannerki

poniedziałek, 2 stycznia 2017

Mini pizza na spodzie ziemniaczanym


Mini pizza na nietypowym spodzie - bo ziemniaczanym. Jak pizza to tylko z sosem do pizzy Folwark.

Składniki
1 duży ziemniak
szczypta soli
1 łyżeczka masła
1 łyżeczka śmietany
1 łyżka startego parmezanu
1 plasterek boczku
ser mozzarella
kilka cieniutko pokrojonych plasterków białej cebuli
świeże oregano (opcjonalnie suszone)
sos do pizzy Folwark

Wykonanie:

Ziemniaki ugotować, przełożyć do miski, dodać masło, śmietanę i parmezan. Całość wyrobić na gładka masę (puree). Odstawić do ostygnięcia.

Piekarnik nagrzać do 200 stopni.

Z ostudzonej masy uformować blat do mini pizzy. Posmarować obficie sosem do pizzy Folwark. Ułożyć na wierzchy boczek, cebulę ser mozzarella.

Piec w piekarniku około 15 minut. Wyjąć – odczekać 3 minuty. Posypać świeżym, posiekanym oregano.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz