bannerki

poniedziałek, 16 stycznia 2017

Kotlety ziemniaczane z pieczarkowym sosem czosnkowym


Przepyszne kotlety z sosem pieczarkowym. Sos czosnkowy Folwark wzbogaca smak o delikatną nutę czosnku.

Składniki:
1 kg ziemniaków
2 cebule
4 łyżki mąki
30 dkg pieczarek
garść natki pietruszki
1 łyżka śmietany
bułka tarta do panierowania
olej
sos czosnkowy Folwark
czosnek granulowany (opcjonalnie)

Wykonanie:

Obrane ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, między czasie na patelni podsmażyć posiekaną 1 cebulę. Ziemniaki ostudzić, przecisnąć przez praskę i przełożyć do miski.

Dodać przesmażoną cebulę, mąkę i dokładnie wymieszać. Doprawić solą i pieprzem.

Na patelni rozgrzać olej. Z ciasta uformować kotlety, panierować w bułce tartej i smażyć z obu strona na złocisty kolor.

Czosnkowy sos pieczarkowy:

Pieczarki umyć i pokroić w cienkie plasterki, cebulę posiekać.
Na patelni rozgrzać olej dodać cebulę i pieczarki i przesmażyć do czasu aż woda z grzybów całkowicie wyparuje. Całość wymieszać z sosem czosnkowym Folwark. Doprawić solą, pieprzem i posiekaną natką pietruszki. Opcjonalnie czosnkiem granulowanym.

Podawać z kotletami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz