bannerki

środa, 4 stycznia 2017

Karkóweczka na bułeczce



Sycąca i przepyszna kanapka może stanowić danie główne. Karkówka w marynacie z dodatkiem musztardy sarepskiej Folwark i sosu madziarów Folwark nie ma sobie równych.


Składniki
karkówka 20 dag (około jednocentymetrowy duży plaster)
oliwa ¼ szklanki
2 ząbki czosnku
½ łyżeczki: papryki wędzonej, słodkiej, soli i pieprzu
1 łyżeczka majeranku
1 łyżka musztardy sarepskiej Folwark
2 łyżki sosu madziarów Folwark
½ cebuli białej
świeże oregano (do ozdoby)

Wykonanie

Mięso umyć osuszyć doprawić delikatnie solą i pieprzem. Odstawić.

Składniki na marynatę (oliwa, czosnek, przyprawy i sosy) dokładnie wymieszać na jednolitą masę. Cebulkę pokroić w cienkie piórka.

Zamarynować mięso i odstawić na około 2 godziny do lodówki. Następnie wyjąć i pokroić w cienkie paski (wzdłuż krótszego boku).

Na dno naczynia żaroodpornego wlać część marynaty, ułożyć cebulkę a następnie karkówkę z pozostałą marynatą.

Piec około 25 minut w piekarniku nagrzanym do około 200 stopni.

Wyłożyć na świeżą bułkę i ozdobić świeżym oregano. Podawać ciepłe.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz