bannerki

środa, 11 stycznia 2017

Kanapka kebab gyros


Doskonały pomysł na wykorzystanie gotowanego udka z kurczaka. Przepyszna kanapka kebab gyros doskonałym sosem kebab gyros ostry Folwark.
Dla ceniących łagodniejsze smaki polecamy sos kebab gyros łagodny Folwark.


Składniki:
udko kurczaka (gotowane, idealne z wywaru lub rosołu)
3 łyżki oliwy
½ łyżeczki przyprawy curry
½ łyżeczki słodkiej papryki
szczypta soli
2 pełne łyżki sosu kebab gyros ostry Folwark
kilka plasterków pomidora
kilka plasterków cebuli czerwonej
masło (do posmarowania bułki)
bułka pita

Wykonanie:

Przygotować marynatę mieszając ze sobą wszystkie składniki: oliwę, curry, paprykę, sól i sos kebab gyros ostry Folwark.

Mięso z udka kurczaka pokroić na większe kawałki. Wymieszać z przygotowaną marynatą i odstawić na około pół godziny. Następnie zapiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 10 minut.

Bułkę przekroić na pół, posmarować delikatnie masłem (od środka) i ugrillować w grillu elektrycznym (średni ogień, góra-dół).

W środek ugrillowanej bułki ułożyć upieczone mięso, pomidor, cebulę i polać dodatkowo sosem kebab gyros Folwark.

Podawać ciepłe.

6 komentarzy:

  1. Wygląda pysznie choć sos wolałabym zrobić sama:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zawsze można próbować :-) albo skorzystać z gotowego i pysznego rozwiązania :-)

      Usuń
  2. No to chyba przestanę odwiedzać mojego znajomego w budce z kebabem :D Świetnie to wygląda

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie rób tego, podsuń mu ten przepis i sos ;-)

      Usuń
  3. Kanapka ok ... Sos chyba S.O.S woda, olej rzepakowy, ocet spirytusowy, cukier, koncentrat pomidorowy, przecier jabłkowy, żółtko jaja w proszku, skrobia modyfikowana, sól, papryka chili 0,9%, gorczyca, ekstrakty przypraw, stabilizatory (guma guar, guma ksantanowa), substancje konserwujące (sorbinian potasu, benzoesan sodu), przyprawy, aromat papryki, koncentrat buraka czerwonego, barwnik (koszenila), regulator kwasowości (kwas cytrynowy).

    OdpowiedzUsuń
  4. spróbuj sosu.
    S.O.S to będzie jak go nie będziesz miał w lodówce ;-)

    OdpowiedzUsuń