bannerki

piątek, 20 stycznia 2017

Gofry meksykańskie



Przepyszne gofry w stylu meksykańskim bo z sosem salsa mexicana Folwark


Składniki:
masa:
mięso mielone wieprzowe – 30 dag
½ cebuli
½ średniej papryki czerwonej
3 łyżki kukurydzy z puszki
3 łyżki fasoli czerwonej z puszki
sól, pieprz, kmin rzymski, przyprawa do mięsa mielonego, papryka ostra
olej do smażenia
150 ml sosu salsa mexicana Folwark

ciasto:
¾ szklanki mąki pszennej
¾ łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1 jajko
¼ szklanki oleju roślinnego
2/3 szklanki mleka

Wykonanie

Składniki na ciasto wymieszać na gładką masę i odstawić na czas przygotowania masy mięsnej.

Masa mięsna:
Cebulę i paprykę posiekać. Chwilę podsmażyć na rozgrzanym oleju. Dodać mięso, wymieszać i podsmażyć aż mięso nie będzie surowe. Dodać kukurydzę, fasolę i wymieszać z sosem salsa mexicana Folwark. Doprawić do smaku przyprawami. Chwilę jeszcze poddusić na wolnym ogniu.

W tym czasie upiec gofry w gofrownicy. Na gotowe gofry nałożyć masę meksykańską.

Podawać ciepłe.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz